Yangın Güvenlik, Yangın Söndürme Önlemleri. Yangın Söndürme Yöntemleri

Yangın Güvenlik, Yangın Söndürme Önlemleri. Yangın Söndürme Yöntemleri

Yangın Söndürme Yöntemleri, Yangın Söndürme Güvenlikleri Yangınla Mücadele AmaçlarI,Yangın çıkmasını engellemek,yangın çıktığı takdirde erken haber almaktır,yangının yayılmasını engellemektir. yangın söndürme araçlarına sahip olmaktır.


Yangın Güvenlik, Yangın Söndürme Önlemleri. Yangın Söndürme Yöntemleri

 Yangın Eğitimleri ve Tatbikatı Talep Edebilirsiniz

Bursa Yangın Güvenlik Ekibi | Bursa' Yangınla Mücadele  |Yangın Söndürme Önlemleri Yangın Tatbikatı ve Eğitimi ;

İtfaiye Ruhsatlı Yangın Kapısı İmalat ve Montaj-Yangın Merdiveni Yangın Söndürme. Yangın Algılama Sistemi - Yangın Su Tesisatı - Sprinkler - Yangın Tüpü - Yangın Dolabı. Hizmetler: Yangın Söndürme Sistemi

Yangın EĞİTİMİ İSTEYİN

whatsapp business

Online iletişim Formu

 

Ürünleri ve Hizmetleri

Yangın Söndürme Sistemleri,Yangın Algılama Sistemleri,Yangın algılama Sistemleri ,Yangın Alarm Uyarı Sistemleri, Yangın Dolabı, Yangın Kapısı, Yangın Merdiveni, Yangın Hidroforu, Yangın Algılama Projeleri, Yangın Tüpü Dolumu, Satışı ve Kontrolleri, Yangın Söndürme Cihazları Bakımı,Yangın Tesisatı, Yangın Dolabı hattı, Sprink Sistemleri, Hidrofor Gurubu, Elektrik Panosu Söndürme Sistemi,Davlumbaz Söndürme Sistemi,Yangın Eğitimi,Yangın Tatbikatı, Röleve Projesi,, Yangın Söndürme Ekipmanları, Yangın Söndürme cihazı., co2 Yangın Söndürücü, Köpüklü Yangın Tüpleri,Yangın Söndürme Cihazları,Yangın Söndürme Güvenlik Sistemleri,Kurulum ,Montaj,Bakım,Onarım,Satışı ve Eğitim Danışmanlık Hizmetleri vermektedir.

projelendirme keşif Uygulama ve raporlama HİZMETLERİYLE ücretsiz servisiyle uzman kadrosuyla herzaman yanınızda ve hizmetinizdedir.

Yangın Söndürme 

ALINTIDIR

dergipark.org.tr

KAYNAK LİNK

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/170860

 


Yangınla Mücadelede Amaçlar

Yangınla Mücadelede Amaçlar Yangınla mücadelenin başlıca amaçları şu şekilde sıralanabilir:

• İlk amaç çıkmasını engellemek ve bu konu ile ilgili önlemler almaktır. Alınması gereken önlemler bu yazının son tarafında ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

• İkinci amaç, yangın çıktığı takdirde erken haber almaktır. Bunun yolu erken uyarı sistemlerinden geçmektedir.

• Üçüncü amaç, yangının yayılmasını engellemektir. Bunun temel yolu, yangını belirli sınırlar içinde hapsetmektir. Bunu sağlamak için, büyük mekanlardan kaçınmaya çalışılmalı, mekanlar mümkünse daha küçük hacimlere bölünmelidir.

• Dördüncü amaç yangın söndürme araçlarına sahip olmaktır.

• Beşinci amaç yangın fazla ilerlemeden söndürebilmektir. Bunun temel yolu, uygun yangın söndürme araçları ve sistemlerine sahip olmaktır.

• Altıncı amaç hayat korumaktır. Bunun temel yolu, binanın uygun yerlerine yangın çıkış kapıları ve bina çok katlı ise bu kapılar aracılığıyla erişilen yangın merdivenleri konulmasıdır. Bu kapılar, binanın herhangi bir yerinden azami 2,5 dakikada ulaşılabilir mesafede olmak zorundadır. Ayrıca, yangına müdahale eden personelin kendi hayatını tehlikeye sokmamasına da dikkat edilmelidir.

• Yedinci amaç yangın söndürmenin etkilerine karşı korumaktır. Yangınla mücadele sırasında kullanılan malzeme ve yöntemlerin arşiv ve kütüphane malzemesine zarar vermesi istenmeyen bir durumdur.

Yangının Yayılma Şekilleri

Yangının yayılma şekillerini bilmek, yayılmasını engelleyebilmek için gereken önceliklikoşuldur. Yukarıda görüldüğü üzere, bir yanmanın devamlılığını sağlayan şey zincirlemekimyasal reaksiyondur. Zincirleme kimyasal reaksiyonun temel itici gücü ise ısıdır Isının birmaddeden başka bir maddeye geçişine ısı transferi denir. Isı transferi, yangının bir yerden başkabir yere yayılmasında da kilit bir rol oynar. Isı transferinin dört temel şekli vardır: Doğrudantemas yoluyla, taşınma yoluyla, ışınım (radyasyon) yoluyla ve iletim yoluyla.81. Doğrudan temas yoluylaEn bilinen yayılma türüdür. Herhangi bir yanıcının yanıcı gazlar çıkarıncaya kadar bir ısıkaynağı ile temas etmesi yanmayı başlatır: Örneğin bir parça kağıdın bir kibrit ile tutuşturulmasıgibi. Yangınların pek çoğu bu şekilde başlar. Örneğin tam olarak söndürülmemiş sigara izmaritiiçeren bir kül tablası çöp sepetine döküldüğünde, çöp sepetindeki nesnelerin tutuşmasına,bunlar ise yakındaki perde veya masa gibi başka nesnelerin tutuşmasına sebep olabilir.2. Taşınma yoluylaSıcak bir maddenin, fiili hareketiyle ısıyı bir yerden başka bir yere götürmesine taşıma denir.Kimyasal değişim nedeniyle oluşan kızgın gazlar, ısınan havanın yukarı doğru yükselmesindenyararlanarak üst katlara çıkar. Gittiği yerde tutuşma noktası düşük maddelerle karşılaşınca,onları da tutuşturur ve böylece yangın bu katlara da yayılır. Burada dikkat edilmesi gerekennokta, havanın kızgın gazlar için yalnızca bir taşıyıcılık görevi yapmasıdır. Isı, gerçekte havanınkendisi ile değil, onun yukarı taşıdığı gazlar vasıtasıyla taşınır. Bu gazlar ise alt katlardakiyangının ürünüdür ve yükselebilmek için havayı bir araç olarak kullanır.3. Işınım (radyasyon) yoluylaRadyasyon, herhangi bir nesnenin yüzeyinden yayılan enerjiyi ifade eder. Bu enerjielektromanyetik dalgalardan ibarettir ve ışık hızıyla bütün yönlere doğru aynı anda yayılır.Yayılması için havaya ihtiyacı yoktur, hatta boşlukta daha iyi yayılır. Aslına bakılırsa, havanınkendisi çok kötü bir ısı iletkenidir, hatta çoğu durumda ısı izolasyonu amacıyla kullanılır. Bunedenle, rüzgar ters yönden esse dahi yangın ışınım yoluyla ısı aktarmaya devam eder. Buradadikkat edilmesi gereken nokta, doğrudan temasın bulunmaması ve ısının hava yoluylataşınmasının sözkonusu olmamasıdır. Isınan hava yukarı doğru hareket eder ve yerini soğukhava alır. Dolayısıyla etrafındaki ısıyı da yukarı doğru taşır. Bu durumda, örneğin hava rüzgar

 

Erken Uyarı Sistemleri

Erken Uyarı Sistemleri Yangının yayılmasında zaman kritik önem taşır. Yangının başladığı andan itibaren geçen ilk bir kaç dakika içinde, herhangi bir mekandaki ısı inanılmaz derecede süratli bir şekilde yükselir ve yakınındaki başka nesneleri de tutuşma sıcaklığına kadar ısıtır. Bu nedenle yangına ilk çıktığı anda müdahale edebilmek çök önemlidir. Aksi takdirde yangın hızla büyüyüp yayılacak ve kontrol edilmesi ve söndürülmesi son derece güçleşecektir. Bu duruma engel olabilmenin tek yolu, yangını erken bir safhada iken haber alıp söndürme ve soğutma çalışmalarına başlayabilmektir. Bu ise yangın ihbar ya da erken uyarı sistemleri aracılığıyla olur. Yangın ihbarının en bilinen yöntemleri, yangını gören bir kişinin yakın civarındaki kişileri sesle uyarması, daha uzağındaki kişileri uyarmak için ise yangın ihbar butonuna basarak binada kurulu alarm sistemini devreye sokmasıdır. Ancak her mekanda her an insanların bulunması mümkün değildir. Bu nedenle bu işi otomatik olarak yapacak bir kısım erken uyarı sistemleri geliştirilmiştir. Bunlar ise yangını, farklı yangın ürünlerine göre algılayacak bir kısım dedektörler vasıtasıyla çalışıp binada kurulu alarm sistemini harekete geçirirler. Gaz dedektörleri diğerlerine kıyasla daha pahalı olduğundan uygulamada yer bulamamışlardır. Bu nedenle pratikte karşımıza çıkan yangın dedektörleri üç tür altında toplanmaktadır: Alev, ısı ve duman.9

 

1. Alev dedektörleri Bu tür dedektörler genellikle, kolayca tutuşabilen sıvıların bulunduğu yerler ile açık alanlarda çıkacak yangınların ihbarı için kullanılır. Bunlar, ultraviyole ve kızılötesi ışınların varlığını da ihbar ederler. Bir saniyeden daha az bir zaman içinde alarm verebilecek hassasiyete sahip olmalarına karşın, yanlış ihbar verme ihtimallerine karşı 2-3 saniyede alarm verecek şekilde ayarlanırlar.

2. Isı dedektörleri Bu tür dedektörler tamamen kapalı olarak ve paslanmaz malzemeden imal edilirler ve bir bölmedeki ısı belirli bir derecenin üzerine çıktığında alarm verirler. Genellikle sıcak bölümlerde diğer tip dedektörlerin yanlış alarm verme ihtimaline karşı tercih edilirler.

3. Duman dedektörleri Bu tür dedektörlerin iki tipi vardır. Foto-elektrik tipte olanları, dedektör içinde yer alan bir fotosele ışık gönderilmesi prensibi ile çalışır. Işık kaynağından fotosele giden ışık, duman veya benzeri bir harici etki sonucu kesildiğinde ya da zayıfladığında sistem alarm vermeye başlar. İyonizasyon yoluyla çalışanları ise dedektörün içindeki ortamı iyonize etme prensibiyle 9 Akın, a.g.e. s.11-13. 6 çalışırlar. Bu ortam içindeki iyonizasyon seviyesi, duman gibi harici bir etki ile değiştiğinde sistem alarm vermeye başlar. Özellikle kağıt gibi tutuşma sürecinde bol miktarda duman çıkaran malzemenin depolandığı ortamlar için en ideal dedektör türü duman dedektörleridir. Kapalı alanlarda sigara içme yasağının henüz uygulanmadığı dönemlerde, duman dedektörleri sık sık yanlış alarm verdikleri için oldukça sorunlu kabul edilirlerdi. Ancak, bu sorun artık ülkemiz için de çözülmüş durumdadır

Yangın Söndürme Yöntemleri

Yangın söndürme yöntemlerinin tümü, yanmanın bileşenlerinden birisini diğerlerinden ayırmak üzerine kuruludur. Yukarıda, yanmanın oluşabilmesi için dört faktörün bir arada olması gerektiğinden bahsetmiş ve bu dört faktörü

1. oksijen,

2. yanıcı madde,

3. yanıcı maddeyi tutuşma sıcaklığına kadar ısıtacak ısı kaynağı ve

4. baştaki üç unsurun bir araya gelip oksitlenme başladıktan sonra devreye giren zincirleme reaksiyon şeklinde sıralamıştık. Şimdi bu bileşenlerin hangisinin diğerlerinden nasıl ayrılabileceğine bakalım.

1. Soğutma Soğutma, yanıcı maddeden ısı alınarak tutuşma sıcaklığının altına düşürme prensibiyle uygulanır. İçten içe yanma ihtimalini bertaraf etmek için, özellikle katı madde yangınlarında tercih edilen yöntemdir. En yaygın kullanılan soğutma maddesi sudur.

2. Boğma Boğma, ortamdaki oksijen oranını, yanma için gereken miktarın altına indirme veya yanıcı ile oksijenin temasını keserek birbirinden ayırma prensibiyle uygulanır. Pek çok uygulama şekli mevcuttur. Karbondioksit, köpük, kuru kimyevi tozlar, halon ve halon eşdeğeri gazlar, vb. yöntemlerin hepsinin boğma etkisi vardır.

3. Yakıtı giderme Yakıt kaynağının ortama girişinin engellenmesi, yangın söndürmenin bir başka yöntemidir. Örneğin doğalgaz vanasının kapatılması, yanıcı maddenin yüzeyinin kapatılarak yanıcı buhar çıkışının engellenmesi yada orman yangınlarında yanan bölgenin sınırlandırılarak başka bölgelere sirayetinin engellenmesinden sonra karşı ateşleme ile yanan bölgedeki yanıcıların tamamen bitirilmesi, bu yöntemin uygulama şekillerindendir.

4. Zincirleme reaksiyonu engelleme Kuru kimyevi tozlar, halojenli hidrokarbonlar ve halojen eşdeğeri kimyasallar gibi bazı söndürme maddeleri, yanıcı madde ile ısı üretmeyen kimyasal reaksiyonlar meydana getirerek, alev üreten kimyasal reaksiyonu keserler. Yanıcı madde, havadaki oksijen ile reaksiyona girerek yanma olayı meydana getirmek yerine, söndürmede kullanılan kimyasal ile reaksiyona girer ve oksitlenme (yani yanma) ani olarak durur.

Yangın Söndürücüler

Söndürme maddelerinden bazıları yukarıda sıralanan söndürme yöntemlerinden yalnızca birini, bazıları ise bir kaçını birden kullanarak söndürme etkisi gösterirler.

1. Su 7 Suyun söndürme etkisi soğutma yoluyladır. Meydana gelen yangınların %90'ı A tipi (katı) yangınlar olduğu ve su en yaygın ve ucuz söndürme maddesi olduğu için günümüzde en çok kullanılan söndürücüdür. Çok akıcı olduğu için uzak mesafelere rahatlıkla atılabilir. Ancak bazı maddelerle kimyasal reaksiyonlara girme özelliği nedeniyle her katı yangında kullanılamaz. Sıvı ve gaz yangınlarında kullanımı ise zaten uygun değildir.

2. Köpük Köpük, basınçlı su + deterjan + hava karışımından mekanik olarak elde edilen, yağ ve sudan daha düşük yoğunlukta, düşey veya yatay yüzeylere yapışabilen, yanan sıvının üzerinde bir örtü meydana getirerek havanın içeri girmesini, patlayabilen gazların dışarı çıkmasını önleyen, bu özelliklerini uzun süre devam ettiren, küçük kabarcıklardan meydana gelen kararlı bir kütledir. Sıvı madde yangınlarının ideal söndürme maddesidir.10

3. Kuru kimyevi tozlar Yukarıda anlatıldığı üzere, kuru kimyevi tozlar, yanıcı madde ile ısı üretmeyen kimyasal reaksiyonlar meydana getirerek, alev üreten kimyasal reaksiyonu keserler. Yanıcı madde, havadaki oksijen ile reaksiyona girerek yanma olayı meydana getirmek yerine, söndürmede kullanılan kimyasal ile reaksiyona girer ve oksitlenme (yani yanma) ani olarak durur. Ayrıca boğma, soğutma ve aleve karşı kalkan olma özelliği de gösterirler. Ancak, bilgisayar, vb. elektronik aletler gibi hassas cihazların içine kaçarak bozulmalarına sebep olabileceği için bu tür durumlarda kullanılması pek tercih edilmez.

4. Karbondioksit Yanıcı olmayan, bir çok madde ile kimyasal reaksiyona girmeyen, boğma özelliğine sahip bir söndürücüdür. Basınçlı tüpler içinde saklanır ve kullanılacağı zaman tüpteki basınçlı karbondioksit serbest hale getirilir. Temel olarak, ortamdaki oksijen oranını yanma için gereken miktarın altına düşürme prensibiyle çalıştığı için dikkatli kullanılmadığı takdirde insanlar için zararlı, hatta öldürücü olabilir. Arkasında hiç bir artık bırakmadığı için özellikle elektronik aletler gibi hassas cihazların bulunduğu ortamlarda tercih edilen söndürme maddesidir. Sıvı ve gaz yangınları ile belirli bir voltaja kadar elektrik yangınlarında, yangın ile aradaki mesafeyi korumak kaydıyla kullanımı uygundur. Soğutma etkisi de vardır.

5. Halon ve alternatifleri Yukarıda anlatıldığı üzere kuru kimyevi tozlara benzer şekilde, halojenli hidrokarbonlar ve halojen eşdeğeri kimyasallar gibi bazı söndürme maddeleri de yanıcı madde ile ısı üretmeyen kimyasal reaksiyonlar meydana getirerek, alev üreten kimyasal reaksiyonu keserler. Yanıcı madde, havadaki oksijen ile reaksiyona girerek yanma olayı meydana getirmek yerine, söndürmede kullanılan kimyasal ile reaksiyona girer ve oksitlenme (yani yanma) ani olarak durur. Kapalı mekanlarda yangın mahallindeki hacmin tamamen doldurulması suretiyle kullanılır. Halon gazının kullanımı, ozon tabakasına verdiği zarar nedeniyle sınırlanmıştır. Günümüzde NOVEC-1230, FM-200, inergen, argon vb. halon alternatiflerinin kullanımı, özellikle elektronik aletler gibi hassas cihazların bulunduğu ortamlarda tercih edilmektedir. Bazılarının soğutma etkisi de vardır. Yangın Söndürme Sistemleri

1. Yangın istasyonları 1 0 Özcan ve diğ. a.g.e. s.23. 8 Sulu söndürme sistemlerinin en yaygın olarak kullanılanı yangın istasyonlarıdır. Binanın uygun yerlerine yerleştirilen yangın vanaları, bu vanalara takılan yangın hortumları ve hortumun ucuna takılan nozul veya lans adındaki püskürtme uçlarından oluşan üç elemanı vardır. Yangın istasyonlarında kullanılan suyun basıncı oldukça yüksek olduğu için zayıf duvarları yıkma ve suyun alt katlara zarar verme ihtimali vardır. Yangın istasyonlarında kullanılan hortumların iki türü vardır. Bunların bez olanlarını kullanmadan önce makaradan çözerek yaymak ve vanayı ondan sonra açmak gerekir. Ancak, bu durumda hortumun boşta kalan ucu basınçlı suyun etkisi ile harekete geçip sağa sola çarpmaya başlayacağı için çok tehlikeli olabilir ve kontrol edilmesi pek kolay olmayabilir. Bu nedenle bu tür hortumlara su verirken en az iki kişilik bir ekiple çalışmak ve bir kişi vanayı açarken diğer(ler)inin hortumun ucunu tutması önerilir. Basınçlı suya dayanıklı plastik tip hortum kullanılan istasyonlarda ise tek kişi ile müdahale mümkündür. Bu tür istasyonlarda önce vana açılır, sonra hortum ucundan çekilerek müdahale edilecek yere götürülür. Nozul veya lansın ise farklı türleri vardır. Bunların bazılarında musluk olabilir. Bazılarında ise ilave olarak suyu dağıtmaya veya yoğun olarak göndermeye yarayan ayarlayıcı bir yüzük bulunabilir. Karıştırıcı ve köpük lansı gibi uygun araçlarla kullanıldığı takdirde köpüklü söndürme sistemi olarak da çalışabilir.

2. Otomatik su püskürtmeli yangın devreleri Bu sistem, yangın çıkma ihtimali olan bölgelere önceden yerleştirilen su boruları ve bu boruların ucunda yer alan fıskiyelerden oluşur. Temelde iki türü vardır. Birinci tipteki sistemler, bir erken uyarı sistemine bağlı olarak çalışır. Erken uyarı sistemi alarm verdiğinde sisteme otomatik olarak su basılır ve alarmı veren bölgedeki tavan fıskiyelerinden su püskürtülerek yangın söndürülür. Bu tür sistemlerde yanlış alarmlara karşı, kimi zaman geciktirme payları eklenerek yangın ihbarının başka yöntemlerle (örneğin bir bekçi tarafından veya başka türden bir dedektör aracılığıyla) teyid edilmesi istenebilir. İkinci türde ise sistem önceden basınçlı su ile hazır bekletilir. Suyun püskürme noktasında, ucunda bir ısı dedektörüne bağlı olarak çalışan ve sprinkler adı verilen bir fıskiye bulunur. Ortamdaki sıcaklık yükselip dedektörün devresinin açılmasını sağladığında fıskiyeden su püskürmeye başlar. Özellikle yaşam mahallerinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

3. Basınçlı gaz devreleri Basınçlı gaz devreleri, önceden basınçlı tüpler içinde, çoğunlukla sıvı halde depolanan bir gazın serbest bırakılarak, kapalı bir ortamdaki bir hacmi bütünüyle doldurması prensibiyle çalışır. Genel olarak iki türü vardır. Karbondioksitli olanları, ortamdaki oksijen oranını düşürerek yangını boğmak suretiyle çalışır. Ancak yanma için gerekli olan oksijen oranı, canlıların yaşaması için gereken oksijen oranına yakın olduğu için, gazın basılacağı ortamda canlı varlık olmadığına emin olmak gerekir. Aksi takdirde, gaz basıldığı anda içeride kalan canlıların ölmesi kesindir. Bu nedenle, erken uyarı sistemine bağlı olarak otomatik devreye giren basınçlı karbondioksit sistemlerinde, gazın verilmesi belirli bir süre geciktirilir ve sesli bir uyarı sistemi ile içerideki insanlar uyarılarak kaçmalarna imkan verilir. İkinci tür basınçlı gaz sistemlerinde ise halon ve halon altenatifi gazlar kullanılır. Halon gazı, yanıcı maddenin oksijen yerine kendisiyle kimyasal reaksiyona girmesi ve bu suretle zincirleme reaksiyonun kırılması prensibiyle çalışır. Bu nedenle karbondioksit gibi ortamda bulunan canlılar için ölüm tehlikesi yaratmaz. Ancak halon, atmosferin ozon tabakası üzerinde zararlı olduğu için kullanımı yasaklanmıştır. Günümüzde halon alternatifi olarak kullanılan NOVEC1230, FM-200, inergen, argon gibi başka gazlar mevcuttur.

4. Taşınabilir söndürücüler 9 Söndürücü tiplerinin hepsini taşınabilecek boyutlardaki tüpler içinde satın almak ve kullanmak mümkündür. Ancak uygulamada, kuru kimyevi tozlar ile karbondioksit veya halon alternatifi gazlar içeren taşınabilir söndürücüler daha çok yer bulmuştur. Bunların bir iki kilogramlık olanları küçük araçlarda, altı kilogramlık olanları büyük araçlar veya ev gibi küçük kapalı ortamlarda, oniki kilogram veya daha büyük olanları ise daha büyük kapalı ortamlarda kullanılmaktadır. Büyük tüpler, taşımada kolaylık sağlaması için çoğunlukla tekerlekli olarak

Yangın Eğitimleri ve Tatbikatı İsteyiniz
FİRMAMIZ

TEKLİF AL     KEŞİF İSTE

whatsapp business

Online iletişim Formu