Yangın Tesisatı | Islak Sprinkler Sistem - Kuru Sprinkler Sistem

Yangın Tesisatı | Islak Sprinkler Sistem - Kuru Sprinkler Sistem

Sprinkler yangın söndürme sistemi, yangınların yukarıdan müdahale ile söndürülmesi ilkesine dayanan ve püskürtme yönteminin uygulandığı sistemdir. Sprinkler Sistemi yağmurlama elemanlarıdır. Tavana, duvara veya tesisat üzerine monte edilerek, olası bir es


Sprinkler Sistemi | ıslak sprinkler sistemi ve kuru sprinkler sistemi  

ıslak borulu sprinkler sistemi ve kuru borulu sprinkler sistemi

YANGIN SPRİNKLERİ (SERPİCİ) MONTAJI 

Sprinkler söndürme sistemi nedir?

Sulu Yangın Söndürme Sistemleri (Sprinkler Sistemi)

Sulu Yangın Tesisatı söndürme sistemi uygulama alanına göre farklı boşaltma ekipmanları (çeşitli sprinkler, nozul, monitör, yangın dolabı vs.) kullanılarak, yangından korunmak amacıyla kullanılan su dağıtım tesisatının tasarlandığı bir sistemidir.

 

Otomatik Çalıştırılan Yangın Tesisatları Son zamanlarda en yaygın söndürme sistemi olarak kullanılan sulu söndürme sistemlerinden biridir. İstatistikî incelemelere göre otomatik sprinkler sistemine sahip olan binalarda çıkan yangınların % 95’i daha başlangıç aşamasında sönmüştür. Bu sistem yangın çıktığında kendiliğinden devreye giren ve alevlerin üzerine su sıkarak yangını söndüren veya yayılmasını önleyen sistemdir. Binalarda kullanılan sprinkler sistemleri ıslak sprinkler sistemi ve kuru sprinkler sistemi olmak üzere 2 grupta incelenir. Islak borulu sprinkler sistemi boruların içerisinde suyun her an akmaya hazır olarak beklediği sistem türüdür. Bu sistemde su akışı hemen olacağından zaman kaybı yaşanmaz. Yangın meydana geldiğinde açığa çıkan ısı sprinklerin açılarak suyun püskürtülmesine neden olur. Bu esnada ıslak sprinkler valf klapesi açılır ve sistem devamlı basınçlı su ile beslenir. Bir kısım sprinkler ısıya duyarlı cıva ile çalışır. Cam tüp içerisinde bulunan cıva çevreden aldığı ısı ile genleşir ve cam tüpün kırılmasına yol açar. Tüpün kırılması ile su yolu açılır ve yangının üzerine yoğun su damlacıkları dağılarak yangının sönmesini sağlar. Bir kısım sprinkler ise mekanik olarak çalışır. Belirli sıcaklıkta eriyebilen gerdirme parçasının erimesi sonunda su yolu açılır ve yangın üzerine su damlacıklarının dağılmasıyla yangını söndürür.

Bir sprinkler sistemi kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, korunmasız alan bırakılmamasıdır. Sprinkler başlıkları 7 m2 ila 21 m2 arasındaki alanları koruyacak şekilde, binanın risk durumuna ve standartlara uygun olarak yerleştirilmesi gerekir.

Kuru sprinkler sistemi içinde su bulunmayan bir su dağıtım sistemi ile sprinkler başlıklarından meydana gelir bu sistemde kuru sistem valfinden sprinkler başlıklarına kadar olan boru kısmı normal şartlarda basınçlı hava ile doludur. 3.1.1. Boru Tesisatını Döşemek Sprinkler başlıklarına suyun taşınmasını sağlayacak olan boru tesisatı değişik dağılım özelliklerinde yapılabilir. 3.1.1.1. Ağaç Tipi Boru Tesisatı Bir ana su besleme borusu üzerine bağlanan branşman boruları ile yapılarak koruma alanlarına dağıtımı yapılan boru tesisatıdır. 3.1.1.2. Döngü Tipi Boru Tesisatı Korunan alanın çevresinde oluşturulan halka şeklindeki borulama ile dağıtım yapılan boru tesisatıdır. 3.1.1.3. Izgara Tipi Boru Tesisatı Halka şeklindeki boruyu birbirine birleştiren branşmanlardan oluşan boru tesisatıdır.ıslak borulu sprinkler sistemi ve kuru borulu sprinkler sistemi

Sprink başlıklarının yakınında açılma elemanını etkileyecek ısı kaynağı veya menfez, soğutucu, elektrikli ısıtıcı gibi bir kaynak bulunmamasına dikkat ediniz. Standartların belirlediği springlerin açılma sıcaklıkları genellikle 57,66,74 ve 80 ˚C΄dir. Sprinklerin açılma sıcaklığı; kafasının açılarak suyun akmaya başladığı sıcaklık değeridir. Sprinkler açılma sıcaklığı korunan mahalin beklenen en yüksek tavan sıcaklığına göre tespit edilmelidir. Beklenen en yüksek tavan sıcaklığının 20 Cº fazlasına en yakın sıcaklık değerli sprink kafası, standart uygulamalar için uygundur.

Yangın Tesisatı Montaj Kuralları ( Yangın Mekanik Tesisatı)

Yangın tesisatı su tesisatlarından ayrı olacak şekilde siyah çelik ya da galvanizli borular kullanılarak yapılır.

Yangın dolaplarının montajı adına en kolay ulaşılabilen yerlerin seçilmesi gerekir. Genel olarak kapı girişler ve merdiven boşlukları uygun olur. Yangın dolaplarının kolon halindeki bağlantı boruları olabildiğince kısa bağlanır.

Yangın kolonunun altında yangın tesisatının daima açık halde kalması ve tesisatı ayırması adına mühürlenmiş vana ve tersinmez vana bulunmalıdır. Vananın açık olduğu kolay bir şekilde görünsün diye yükselen bir milli türden seçilir. Ancak kumanda edilen tesisat bölümü iş göremez duruma geldiğinde ya da onarım ve bakım durumlarında kapatılabilir.
Tesisatın en üst kısmında da borulardaki havanın boşaltılması adına bir otomatik havalık bulunmalıdır. Havalık gerektiğinde boruların boşaltılmasını kolaylaştırır. Borular paslanmaya karşı korunmalıdır. Boru güzergahı darbeler için elektriksel tehlikelerin bulunduğu ve açık aşındırıcı etkilerin bulunduğu alanlardan geçmemelidir. Boru bağlantı biçimi ise bağlantı parçaları kullanılarak flanşlı bağlantı, kaynaklı bağlantı, dişli bağlantı veya kelepçeli yivli bağlantıları kullanılarak yapılır.

Sprinkler, binalarda yangınla mücadele amacıyla kullanılan yağmurlama elemanlarıdır. Tavana, duvara veya tesisat üzerine monte edilerek, olası bir esnasında tesisattaki basınçlı suyun serbest kalmasını sağlar.
Spring Sistemleri 
Sprinkler sistemi yangın durumunda devreye giren bir tür söndürme tesisatı olarak tanımlanabilir. Yangın algılandığı zaman bu sistem tarafından sprinkler başlığından su ve benzeri söndürücü maddeler püskürtülür. Bu sayede de yangına erken müdahale edilir ve herhangi bir kötü sonuç ortaya çıkmadan yangın söndürülür.
Sprinkler sistemi nerelerde zorunlu?
Görsel sonucu
Sprinkler Sistemi Nerelerde Zorunlu?

 

  • Yapı yüksekliğinin 30.5 metreden yüksek olduğu konutlar harici tüm yapılarda,
  • Yapı yüksekliği 51.5 metreyi geçen tüm konutlarda,
  • Alan toplamı 600 metrekareden büyük olan kapalı otopark alanlarında,
  • 10 dan fazla araç kapasitesine sahip asansörlü otoparklarda,

 

TEKLİF AL     KEŞİF İSTE

whatsapp business

Online iletişim Formu

Sprink yangın söndürme sistemi Sprink Temini Satışları

yangın söndürme tesisatı sprinkler ile ilgili görsel sonucu

Sprinkler yangın söndürme sistemi, yangınların yukarıdan müdahale ile söndürülmesi ilkesine dayanan ve püskürtme yönteminin uygulandığı sistemdir.olarak monte edilen ve yangın algılayıcı birimler ile faaliyete geçen bu sistemler oldukça başarılı söndürücü sistemlerdir.ıslak borulu sprinkler sistemi ve kuru borulu sprinkler sistemi

Yangın ile birlikte yükselen ısı ile birlikte basınçlı hava, suyu borulara dağıtacak olan vananın açılmasını sağlar ve su borulara dolarak, sprinkler vasıtası ile yangının üzerine boşaltılır. Sulu sistemden farklı olarak, yangına müdahale edecek su, biraz daha yol kat ederek müdahaleye başlamaktadır.

Bursa yangın tesisatı firması olan Atan Grup Yangın Tesisatı Kurulum ve Bakım Satış Firmamız, siz değerleri müşterilerimizeKaiteli hizmeti Uygun fiyatlarla Sunmaktadır.

YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ - YANGIN ALGILAMA ve ALARM SİSTEMLERİ - YANGIN TESİSATI ve YANGIN DOLABI HATTI-YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI ve EKİPMANLARI - YANGIN TÜPÜ DOLUM - BAKIM-SATIŞ ve KONTROLLERİ

Yangın Söndürme Cihazları, Yangın Söndürme Sistemleri, Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri, Yangın Dolabı, Yangın Kapısı, Yangın Merdiveni, Yangın Dedektörü,Yangın Alarm Panelleri, Yangın Tüpü, Yangın Topu, Hidrofor Pompa Grubu