Sprinkler yangın söndürme sistemi Vatan Grup Yangın

Sprinkler yangın söndürme sistemi Vatan Grup Yangın

Sprinkler sistemi; yağmurlama Yaparak,yangın durumunda devreye giren bir tür söndürme Yangın tesisatı olarak tanımlanabilir.Yangın algılandığı zaman bu Sprinkler sistemin başlıklarından su ve benzeri söndürücü maddeler püskürtülür.


YANGIN SPRİNKLERİ (SERPİCİ) MONTAJI

SPRİNKLER YAĞMURLAMA SİSTEMİ

yangın tesisatı yağmurlama sistemleri

Sprinkler sistemi nasıl çalışır?

Sprink Çeşitleri

Sprinkler Sistem, İçinde sürekli su bulunduran borulara sahip sistem, mekanda sıcaklığın yükselmesi ile beraber hızlıca devreye girmekte ve borulardaki su yoğun bir şekilde yangının üzerine boşaltılır. Şok etkisi ile yangın, başlangıç aşamasında deaktive edilir.

 

Sulu söndürme sistemi uygulama alanına göre farklı boşaltma ekipmanları (çeşitli sprinkler, nozul, monitör, yangın dolabı vs.) kullanılarak, yangından korunmak amacıyla kullanılan su dağıtım tesisatının tasarlandığı bir sistemidir.

 Sprinkler Sistemi; yangını söndürmek, soğutmayı sağlamak ve gelişen yangını itfaiye gelinceye kadar sınırlamak amacı ile kurulan ve su püskürtmesi yapan otomatik yağmurlama sistemlerdir. Doğabilecek yangının tehlike sınıfına göre, tasarım esasları, sistem tipi ve kullanılacak Sprinkler tipi  yangın tesisatı olarak tanımlanır.

Sprinkler nasıl devreye girer?

Normal durumlarda kapalı halde olan sprinkler, ısının yükselmesi ile birlikte devreye girer. Ucunda bulunan cam tüp yükselen ısı ile genleşmekte ve bir müddet sonra patlamaktadır. Burada sisteme yangın çıktığını haber vererek müdahaleyi başlatma görevini yapar.

angını söndürmek veya kontrol altına almak amacıyla tüm tehlike sınıflarında kullanılabilen sprinkler tipidir. Sıcaklık dereceleri 57 ile 343°C arasında üretilebilir. Standart ve hızlı tepkili tipleri bulunmaktadır.

Sprinkler Kulanımının Zorunlu Olduğu Yerler
Yapı yüksekliği 30.50 m'den fazla olan konut haricindeki bütün binalarda.
Yapı yüksekliği 51 .50 m'yi geçen konutlarda.
Alanlarının toplamı 600 m2'den büyük olan kapalı otoparklarda ve 1 O'dan fazla aracın asansörle alındığı kapalı otoparklarda.

Otomatik Çalıştırılan Yangın Tesisatları Son zamanlarda en yaygın olarak kullanılan sulu söndürme sistemlerinden biridir. İstatistikî incelemelere göre otomatik sprinkler sistemine sahip olan binalarda çıkan yangınların % 95’i daha başlangıç aşamasında sönmüştür. Bu sistem yangın çıktığında kendiliğinden devreye giren ve alevlerin üzerine su sıkarak yangını söndüren veya yayılmasını önleyen sistemdir. Binalarda kullanılan sprinkler sistemleri ıslak sprinkler sistemi ve kuru sprinkler sistemi olmak üzere 2 grupta incelenir. Islak borulu sprinkler sistemi boruların içerisinde suyun her an akmaya hazır olarak beklediği sistem türüdür. Bu sistemde su akışı hemen olacağından zaman kaybı yaşanmaz. Yangın meydana geldiğinde açığa çıkan ısı sprinklerin açılarak suyun püskürtülmesine neden olur. Bu esnada ıslak sprinkler valf klapesi açılır ve sistem devamlı basınçlı su ile beslenir. Bir kısım sprinkler ısıya duyarlı cıva ile çalışır. Cam tüp içerisinde bulunan cıva çevreden aldığı ısı ile genleşir ve cam tüpün kırılmasına yol açar. Tüpün kırılması ile su yolu açılır ve yangının üzerine yoğun su damlacıkları dağılarak yangının sönmesini sağlar. Bir kısım sprinkler ise mekanik olarak çalışır. Belirli sıcaklıkta eriyebilen gerdirme parçasının erimesi sonunda su yolu açılır ve yangın üzerine su damlacıklarının dağılmasıyla yangını söndürür.

sprinkler yangın tesisatı yağmurlama sistemleri, sistemi kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, korunmasız alan bırakılmamasıdır. Sprinkler başlıkları 7 m2 ila 21 m2 arasındaki alanları koruyacak şekilde, binanın risk durumuna ve standartlara uygun olarak yerleştirilmesi gerekir.

Kuru sprinkler sistemi içinde su bulunmayan bir su dağıtım sistemi ile sprinkler başlıklarından meydana gelir bu sistemde kuru sistem valfinden sprinkler başlıklarına kadar olan boru kısmı normal şartlarda basınçlı hava ile doludur.

Sprinkler Boru Tesisatını Döşemek

Sprinkler başlıklarına suyun taşınmasını sağlayacak olan boru tesisatı değişik dağılım özelliklerinde yapılabilir.

Ağaç Tipi Boru Tesisatı Bir ana su besleme borusu üzerine bağlanan branşman boruları ile yapılarak koruma alanlarına dağıtımı yapılan boru tesisatıdır.

Döngü Tipi Boru Tesisatı Korunan alanın çevresinde oluşturulan halka şeklindeki borulama ile dağıtım yapılan boru tesisatıdır.

Izgara Tipi Boru Tesisatı Halka şeklindeki boruyu birbirine birleştiren branşmanlardan oluşan boru tesisatıdır.

Sprinklerin başlıkları montaj tipine uygun biçimde takılmalıdır.Buna göre sarkık tip sprinkler aşağıya bakacak biçimde, dik tip sprinkler yukarıya bakacak biçimde, yatay duvar tip sprinkler ise yere paralel olacak biçimde takınız.

Montaj tipine uygun takılmayan sprinkler yangın tesisatı yağmurlama sistemleri sisteminin kafası, suyu gerekli biçimde dağıtamayacağından yangın söndürmede etkisiz kalacaklardır. yangın tesisatı yağmurlama yapacak olan sprinkler, Serpiciler arası uzaklık 4.5 m’yi geçmemelidir. Her dağıtıcı boru üzerine en fazla 8 serpici takılmalıdır. Serpiciler eşit aralıklarda, gerekirse şaşırtma biçiminde takınız. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta korunmasız alan bırakılmamasıdır.

Sprink yangın tesisatı yağmurlama sistemlerinin başlıklarının yakınında açılma elemanını etkileyecek ısı kaynağı veya menfez, soğutucu, elektrikli ısıtıcı gibi bir kaynak bulunmamasına dikkat ediniz. Standartların belirlediği sprinlerin açılma sıcaklıkları genellikle 57,66,74 ve 80 ˚C΄dir. Sprinklerin açılma sıcaklığı; kafasının açılarak suyun akmaya başladığı sıcaklık değeridir. Sprinkler açılma sıcaklığı korunan mahalin beklenen en yüksek tavan sıcaklığına göre tespit edilmelidir. Beklenen en yüksek tavan sıcaklığının 20 Cº fazlasına en yakın sıcaklık değerli sprink kafası, standart uygulamalar için uygundur.

Sprink, binalarda yangınla mücadele amacıyla kullanılan yağmurlama elemanlarıdır. Tavana, duvara veya tesisat üzerine monte edilerek, olası bir esnasında tesisattaki basınçlı suyun serbest kalmasını sağlar.

Sprinkler Sistemleri 

Sprinkler nedir ne işe yarar?

Yangın tehlikesinde tutuşan materyallerin yukarında söndürülmesi ilkesine dayanan sprinkler söndürme sistemleri adını sistemin ucundaki püskürtücü birimden almaktadır. Söndürücü sıvılar yardımı ile otomatik söndürme sistemleri içerisinde en etkili olanlardan birisidir.

Yangın sprinkler yağmurlama sistemleri, gliserin bazlı bir sıvı içeren cam tüplere sahip stratejik olarak yerleştirilmiş sprinkler kafasına sahiptir. Sprinkler yangın söndürme sistemleri artan sıcaklıklarla yangını algılar.
  Sprinkler yangın sistemi yangın durumunda devreye giren bir tür yangın söndürme tesisatı olarak tanımlanabilir. Yangın algılandığı zaman bu sistem tarafından sprinkler başlığından  su ve benzeri söndürücü maddeler yağmurlama olarak püskürtülür. Bu sayede de yangına erken müdahale edilir ve herhangi bir kötü sonuç ortaya çıkmadan yangın söndürülür.
Sprinkler yangın söndürme sistemi, yangınların yukarıdan müdahale ile söndürülmesi ilkesine dayanan ve püskürtme yönteminin uygulandığı sistemdir. Otomatik olarak monte edilen ve yangın algılayıcı birimler ile faaliyete geçen bu sistemler oldukça başarılı söndürücü sistemlerdir.
Alevlerin büyümesini önlemesi, artan ısının azaltılması için hızlı bir şekilde patlayarak devreye giren sprinkler birimi, ucundan püskürttüğü suı ile dumanın bastırılmasını sağlar. Böylece yangın da can-mal kaybı da bertaraf edilmiş olur.

Sprinkler Sistemi Nerelerde Zorunlu?

Yapı yüksekliğinin 30.5 metreden yüksek olduğu konutlar harici tüm yapılarda,
Yapı yüksekliği 51.5 metreyi geçen tüm konutlarda,
Alan toplamı 600 metrekareden büyük olan kapalı otopark alanlarında,
10 dan fazla araç kapasitesine sahip asansörlü otoparklarda,

Sprinkler ; Serpiciler arası uzaklık 4,5 m'yi geçmemelidir. Her dağıtıcı boru üzerine en fazla 8 serpici takılmalıdır. Serpiciler eşit aralıklarda, gerekirse şaşırtma biçiminde takılır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta korunmasız alan bırakılmamasıdır.

Sprinkler yangın söndürme sistemi, sprinkler yangın tesisatı

Sprinkler yangın söndürme tesisatı  Sprinkler yangın söndürme sistemi

YANGIN SPRİNKLERİ (SERPİCİ) MONTAJI     Sprinkler sistemi nasıl çalışır?  Sprink Çeşitleri  İçinde sürekli su bulunduran borulara sahip sistem, mekanda sıcaklığın yükselmesi ile beraber hızlıca devreye girmekte ve borulardaki su yoğun bir şekilde yangının üzerine boşaltılır. Şok etkisi ile yangın, başlangıç aşamasında deaktive edilir.   Sulu söndürme sistemi uygulama alanına göre farklı boşaltma ekipmanları (çeşitli sprinkler, nozul, monitör, yangın dolabı vs.) kullanılarak, yangından korunmak amacıyla kullanılan su dağıtım tesisatının tasarlandığı bir sistemidir.

Sprinkler yağmurlama yangın yağmurlama sistemi

Sprinkler yangın tesisatı 

YANGIN SPRİNKLERİ (SERPİCİ) MONTAJI     Sprinkler sistemi nasıl çalışır?  Sprink Çeşitleri  İçinde sürekli su bulunduran borulara sahip sistem, mekanda sıcaklığın yükselmesi ile beraber hızlıca devreye girmekte ve borulardaki su yoğun bir şekilde yangının üzerine boşaltılır. Şok etkisi ile yangın, başlangıç aşamasında deaktive edilir.   Sulu söndürme sistemi uygulama alanına göre farklı boşaltma ekipmanları (çeşitli sprinkler, nozul, monitör, yangın dolabı vs.) kullanılarak, yangından korunmak amacıyla kullanılan su dağıtım tesisatının tasarlandığı bir sistemidir.

 Yangın tesisatı prinkler yağmurlama yangın söndürme sistemi