Yangın Tüpleri Nasıl Yerleştirilir

Yangın Tüpleri Nasıl Yerleştirilir

Yangın söndürme cihazlarının sayısı, binanın yangın tehlike sınıfına göre değişir. Düşük tehlike sınıfında her 500 m² 'lik alan için, orta ve yüksek tehlike sınıfında ise her 250 m²'lik alan için 1 adet 6 kg'lık yangın söndür


Yangın Tüpleri Nasıl Yerleştirilir

Yangın söndürme cihazlarının sayısı, binanın yangın tehlike sınıfına göre değişir. Düşük tehlike sınıfında her 500 m² 'lik alan için, orta ve yüksek tehlike sınıfında ise her 250 m²'lik alan için 1 adet 6 kg'lık yangın söndürme cihazı gereklidir.Depo ve tank alanlarında en az 2 adet 12 kg‘lık kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazı bulundurulmalıdır.

Yangın söndürme cihazlarının yerleşimi, özellikleri ve sayıları gibi ayrıntılar Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte tarif edilmiştir

Yaygın kullanılan adı ile yangın tüplerinin nasıl yerleştirileceği konusu, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik‘de ‘Taşınabilir Söndürme Cihazları’ başlığı altında detaylandırılmıştır.

Düşük tehlike sınıfında her 500 m2, orta tehlike ve yüksek tehlike sınıfında her  250 m², yapı inşaat alanı için 1 adet olmak üzere, uygun tipte 6 kg’lık kuru kimyevî tozlu veya eşdeğeri gazlı yangın söndürme cihazları bulundurulması gerekir. Binanın m² sinden bağımsız, bina çok katlı ise her kat için tehlike sınıfına göre değerlendirme yapılmalı, düşük metrekareli katlarda da en azından bir adet yangın söndürücü bulundurulmalıdır.

Otoparklarda, depolarda, tesisat dairelerinde ve benzeri yerlerde ayrıca tekerlekli tip söndürme cihazı bulundurulması mecburidir.

Söndürme cihazları dışarıya doğru, geçiş boşluklarının yakınına ve dengeli dağıtılarak, görülebilecek şekilde işaretlenir ve her durumda kolayca girilebilir yerlere, yangın dolaplarının içine veya yakınına yerleştirilir. Söndürme  cihazlarına ulaşma mesafesi en fazla 25 m olur.

Taşınabilir söndürme cihazlarında söndürücünün duvara bağlantı asma halkası duvardan kolaylıkla alınabilecek şekilde yerleştirilir ve 4 kg’dan daha ağır ve 12 kg’dan hafif olan cihazların zeminden olan yüksekliği yaklaşık 90 cm’yi aşmayacak şekilde montaj yapılır.

Uzaktan net görülebilecek şekilde fotolümenli levhalar ile yerleri belirlenmelidir. Acil durum ekipman işaretleri yerden 2 metre yükseklikte olmalıdır.

Yangın söndürme cihazları nasıl yerleştirileceğine karar verirken en hızlı ve en kolay yoldan ulaşımı göz önünde bulundurulmalıdır.

Yangın söndürme cihazlarının, kapı arkasında, yangın dolapları hariç kapalı dolaplarda ve derin duvar girintilerinde bulundurulmaması ve ısıtma cihazlarının üstüne veya yakınına konulmaması gerekir. Ancak, herhangi  bir sebeple söndürme cihazlarının doğrudan görünmesini engelleyen yerlere konulması halinde, yerlerinin uygun fosforlu işaretler ile gösterilmesi şarttır.


Yangın türleri yanmakta olan maddeye göre sınıflara ayrılmıştır.

A sınıfı yangınlar: Odun, kömür, kâğıt, ot, doküman ve plastik gibi yanıcı katı maddeler yangınını,
B sınıfı yangınlar: Benzin, benzol, makine yağları, laklar, yağlı boyalar, katran ve asfalt gibi yanıcı sıvı maddeler yangınını,
C sınıfı yangınlar: Metan, propan, bütan, LPG, asetilen, havagazı ve hidrojen gibi yanıcı gaz maddeler yangınını,
D sınıfı yangınlar: Lityum, sodyum, potasyum, alüminyum ve magnezyum gibi yanabilen hafif ve aktif metaller ile radyoaktif maddeler gibi metaller yangınını ifade etmektedir.
 

Taşınabilir söndürme cihazlarının tipi mekanlarda var olan risklere göre değerlendirilir.
A sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, öncelikle çok maksatlı kuru kimyevi tozlu veya sulu,
B sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, öncelikle kuru kimyevi tozlu, karbondioksitli veya köpüklü,
C sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, öncelikle kuru kimyevi tozlu veya karbondioksitli,
D sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, öncelikle kuru metal tozlu söndürme cihazları bulundurulur.
Hastanelerde, huzurevlerinde, anaokullarında ve benzeri yerlerde sulu veya temiz gazlı söndürme cihazlarının tercih edilm

 

 

 

 

RESMİ GAZETE LİNKİ Alınt

Karar Sayısı : 2009/15316

             Ekli “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulması; Bayındırlık ve İskân Bakanlığının 8/7/2009 tarihli ve 2313 sayılı yazısı üzerine, 7126 sayılı Sivil Savunma Kanununun ek 9 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 10/8/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                        Abdullah GÜL

                                                                                                                                                     CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

            Başbakan

           C. ÇİÇEK                                   B. ARINÇ                             A. BABACAN                                M. AYDIN

yangın yönetmeliği

yangın tüpü duvara montajı